Side Area Image

Na Kmetiji Košec smo leta 1983 z namenom pridelave lešnikov za slovensko podjetje Žito Gorenjka, travnik ob gozdu spremenili v nasad lesk. Danes pa se lahko pohvalimo s širokim krogom kupcev, ki cenijo kvaliteto slovenskih lešnikov.

Kontaktirajte nas

+386 (0)41 526 275
info@kmetijakosec.si

Bučno olje

DomovBučno olje

Bučno olje so poznali že stari Rimljani in ga dodajali različnim jedem in zelenjavi. Bučno olje tudi danes uživamo v različnih kombinacijah, nekateri ga dodajajo vaniljevemu sladoledu, saj zelena gostljata tekočina vsebuje izredno kompleksen okus. Olje iz bučnih semen ni primerno za segrevanje ali toplotno obdelavo, Slovenci ga še vedno najpogosteje uporabljamo kot preliv za solate. Nevpadljiv okus naravno pečene ribe lahko obogatite z nekaj kapljicami olja in tržaške omake. Poleg izrazitega okusa je bučno olje izredno zdravo, saj vsebuje veliko omega-3 maščob, kar preprečuje nastanek srčno žilnih bolezni. Prva tako učinkovito znižuje holesterol in uravnava krvni tlak. Bučna semena, iz katerih pridobivamo olje, vsebujejo veliko antioksidantov in so odlično dopolnilno živilo za prečiščevanje telesa. Ker deluje protivnetno, preprečuje in blaži simptome arterioskleroze in artritisa.  Bučno olje se ponaša z bogatim naborom vitaminov, kot so vitamini A, B, C, D, E ter ostalimi učinkovinami, kot so magnezij, kalij, kalcij … Vse omenjene spojine so nujno potrebne za normalno celično delovanje, med drugim sodelujejo pri uravnavanju imunskega sistema in upočasnjuje procese staranja kože. Vsi naši proizvodi ustrezajo strogim standardom kakovosti, tradicionalna receptura je zaslužna za svilnato teksturo in prestižen okus 100 % slovenskih bučnih semen.

Prikaz rezultata

Pogosta vprašanja in odgovori

Preberi več

Katere so glavne prednosti, s katerimi se ponaša bučno olje iz vaše ponudbe?

Naši izdelki vsebujejo olje, pridobljeno iz 100 % bučnih semen slovenskega porekla. Gostljato tekočino pridobivamo s toplim stiskanjem, kar omogoča pridobitev značilne temno zelene barve. Prav tako je toplo stiskano olje bolj aromatično, nekateri pravijo tudi slajše. Vsaka steklenica vsebuje približno 5-6 kilogramov bučnih semen, kar pomeni, da prav vsaka žlička opojnega olja, vsebuje vsaj 10 bučnih semen. Največja prednost bučnega olja je prisotnost vitamina E, ki predstavlja enega nepomembnejših antioksidantov v našem telesu. Prav tako je vsaka steklenica bogat vir kalija, fosforja, magnezija in linolenske kisline.

Kakšna je razlika med toplim in hladnim stiskanjem?

Bučno olje, pridobljeno s postopkom toplega stiskanja, je temnejše barve in nastane ob sočasnem mehanskem in termičnem obdelovanju skrbno izbranih semen. Sestavine se najprej zmeljejo v velikem mlinu, zmesi kasneje dodamo točno določeno količino vode. Dodana voda pri praženju igra še eno pomembno funkcijo: skrbi namreč, da se semena med praženjem ne zažgejo. Pražijo se na 100 stopinjah, na koncu semena stiskamo v veliki stiskalnici. Nato sledi stekleničenje in etiketiranje. Hladno stiskano olje se, kot pove že ime samo, termično ne obdeluje, temveč semena romajo neposredno v stiskalnico, kjer se temperatura stiskanja giblje nekje med 40 in 45 stopinjami. Okus tako pridobljenega bučnega olja je nežnejši, je brez vonja in ohranja vse značilnosti bučnih semen.

Zakaj je bučno olje v primerjavi z ostalimi olji tako drago?

Vsaka steklenica olja vsebuje do 6 kilogramov bučnih semen, zato je cena temu primerno višja. Prav tako je proces pridobivanja olja dolgotrajen in od oljarja zahteva veliko mero natančnosti in previdnosti. Najvišja mera pazljivosti je potrebna predvsem med postopkom praženja semen, saj se takrat razvija končni okus olja. Že samo nekaj zažganih semen lahko uniči aromo ali ustvari neprijetno grenak priokus. Prav tako je potrebno zagotavljati najvišjo kakovost semen, izvajati teste kakovosti …