Side Area Image

Na Kmetiji Košec smo leta 1983 z namenom pridelave lešnikov za slovensko podjetje Žito Gorenjka, travnik ob gozdu spremenili v nasad lesk. Danes pa se lahko pohvalimo s širokim krogom kupcev, ki cenijo kvaliteto slovenskih lešnikov.

Kontaktirajte nas

+386 (0)41 526 275
info@kmetijakosec.si
Image thumbnail

Trgovina

FRANZINE murve oblite s čokolado 90g

5.00 

FRANZINE so  ekološko pridelane na soncu sušene bele murve, ki so jih oblili z 70 % BIO čokolado. Poimenovali so jih po  Franziski Haussmann – Fanny, prvi slovenski pesnici.

Plodovi bele murve so zelo zdravi, saj vsebujejo vlaknine, organske kisline (citronsko in jabolčno), veliko vitamina C pa tudi A,B,E in K. Med minerali je omembe vredna vsebnost  železa, kalija, mangana in magnezija. Vsebujejo številne antioksidante (antocianin, resveratrol).

 

Franziska Haussmann – Fanny je bila edinka Josepha Ludwiga Haussmanna, lastnika graščine Novo Celje. Opisovali so jo kot lepo, visokoraslo gospodično, strastno kvartopirko in damo, ki je bila vedno oblečena v črno. Njeno javno literarno delovanje je trajalo samo eno leto, in sicer od 1848 do 1849. Po smrti je kot pesnica, utonila v pozabo. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja pa so sodobniki oživili spomin nanjo, saj se je pod eno izmed svojih pesmi podpisala »F. Haussmann, Slovenka«. Pesmi so preproste, domoljubne in moralistične, z melanholičnim ljubezenskim pridihom. Vse pa pričajo o pesniškem daru, ki se ni utegnil dovolj razviti.

 

Njen oče je leta 1843 zaradi pridelovanja svile na posestvu Plevna v okolici Novega Celja zasadil 10.000 murvinih dreves.

Kategorija: