Side Area Image

Na Kmetiji Košec smo leta 1983 z namenom pridelave lešnikov za slovensko podjetje Žito Gorenjka, travnik ob gozdu spremenili v nasad lesk. Danes pa se lahko pohvalimo s širokim krogom kupcev, ki cenijo kvaliteto slovenskih lešnikov.

Kontaktirajte nas

+386 (0)41 526 275
info@kmetijakosec.si

Gin

Gin je priljubljena pijača, ki so jo pod tem imenom stregli v londonskih pivnicah v 19. stoletju. Poznavalci alkoholnih pijač pravijo, da je pravi gin najbolj poznan po svoji izraziti aromi, ki jo spremlja nežen kovinski priokus. Ker ne vsebuje sladkorja, ga kot sestavino najdemo v številnih koktejlih, velikokrat nastopa tudi kot dodatek jedem. Priljubljena pijača slovi po zeliščem vonju, za kar je zaslužna posebna metoda proizvajanja. V zimskem času gin srečamo na božičnih stojnicah, kjer ga prodajajo v kuhani obliki in ob spremljavi sladkih božičnih slaščic. Najpomembnejša sestavina alkoholne mešanice so brinove jagode. Te so zaslužne za razvoj individualne tinkture, saj poleg svežine količina dodanih brinovih jagod blaži dominantno nadvlado alkohola. Nekateri proizvajalci v gin dodajajo tudi limonino lupino, mandlje, oreščke, vijolice in ostale začimbe. Tudi cvetovi ognjiča, čajevca in angelike se prav tako lepo podajo k aromatični alkoholni mešanici. Izdelava gina je enostavna: najprej v velikem bakrenem kotlu zmešamo destiliran alkohol, ki se mora z ostalimi sestavinami, kot so rože, lupinice, dobro zmešati. Nato mešanico ponovno destiliramo in počakamo, da se gin ohladi. Taka mešanica je zelo aromatična in vsebuje od 30 do 40 % alkohola. Nekateri proizvajalci pred ustekleničenjem ginu dodajo tudi barvilo.

Prikaz rezultata

Preizkusite nekaj novega in svojo drago po romantični večerji razvajajte s kakovostnim in domačim ginom. Industrijsko pridelane pijače iz brinovih jagod so ostrejše, domači alkoholni špiriti pa so milejši in ne pustijo neprijetnega pekočega občutka ob požiranju. Gin je primeren tudi za vse tiste, ki niste pretirani ljubitelji močnih okusov, ampak imate radi, da alkoholne mešanice spremlja tudi kapljica sladkobe, kot jo vsebuje pomaranči sok. Gin se odlično meša tako z alkoholnimi kot tudi nealkoholnimi pijačami.

Preberi več

Kakšna je razlika je med vodko in ginom?

Veliko neizkušenih pivcev obe pijači zmotno enači, a temu ni tako. Sicer sta obe pijači prozorne barve, močnega vonja in vsebujeta visoko vsebnostjo alkohola, vseeno pa se ločujeta v kar nekaj značilnostih, predvsem v sestavinah. Vodka je narejena iz destiliranega krompirja, rži ali pšenice, medtem ko je gin narejen iz brinovih jagod, ki so lahko kmetijsko vzgojene ali pobrane iz narave. Prva tako je gin kompleksnejšega okusa in omogoča možnost inovacij z okusom in dodatki.

Katere sestavine poleg brinovih jagod še najdemo v alkoholni pijači gin?

Največja prednosti gina je prav ta, da ga je mogoče kombinirati z različnimi okusi. Odlično se poda z orientalskimi začimbami, kot sta koriander, kardamom in cimet, pa tudi sadjem, kot so maline, breskve, jabolka, sladki koren. Drznost kombinacije je odvisna od izkušenosti pivca, pa tudi radovednosti ter odprtosti na nove okuse. Hoppy gin z nevpadljivim dodatkom hmelja opredeljuje blag značaj, kjer dominantnost čistega alkohola ni tako močno izražena.

Kakšen je londonski suhi gin?

Poznavalci alkoholnih pijač vam bodo trdili, da razlik med londonskimi variacijami in navadnim ginom skorajda ni. V to skupino sicer spadajo težkokategorniki, kot so znamke Beefeater, Bombay … Ta vrsta špiritov naj bi vsebovala močneje izražen okus brinovih jagod in posledično bolj grenak okus. Londonski suhi gin naj bi bil tako narejen po tradicionalni metodi, kar deluje bolj kot dobra marketinška poteza, kot resnična ločnica med posameznimi vrstami gina.