Side Area Image

Na Kmetiji Košec smo leta 1983 z namenom pridelave lešnikov za slovensko podjetje Žito Gorenjka, travnik ob gozdu spremenili v nasad lesk. Danes pa se lahko pohvalimo s širokim krogom kupcev, ki cenijo kvaliteto slovenskih lešnikov.

Kontaktirajte nas

+386 (0)41 526 275
info@kmetijakosec.si

Lešnikova potica

DomovLešnikova potica

Lešnikova potica v slovenski kulinariki označuje tradicijo in prazničnost. Družinski recepti za potico se tako še danes prenašajo iz roda v rod in na mizo prihajajo v različnih oblikah: v obliki štruklja, potičk ali šarklja. Od oblike pekača je odvisen tudi okus končnega izdelka, testo manjših potičk je tako bolj suho in tvori prepoznavno, temnorjavo skorjico, medtem ko je večja lešnikova potica sočnejša. Čeprav gospodinje po navadi mehko kvašeno testo za potico zamesijo predvsem v prazničnem času, kot sta božič in velika noč, se lešnikova potica odlično prileže tudi k vroči skodelici čaja ali kave. Za popolno potico je potrebno imeti veliko izkušenj, pa tudi kakovostnih sestavin, ki bodo pričarale zares pravljično sredico. Tradicionalno se pravo slovensko potico peče v lončenem okroglem pekaču, s prepoznavnim tulcem v obliki stožca v sredini. Predvsem v ruralnih območjih se tudi danes obod namaže z maščobo, kar omogoča, da se povrhnjica potice zares dobro zapeče. Lešnikova potica je v primerjavi z orehovo nežnejšega okusa in ima manj izrazito izraženo zemeljsko aromo. Prav tako lešniki vsebujejo manj maščob. Potica je idealna izbira tudi za pogostitve, saj je priročna za prenašanje in enostavna za uživanje.

Prikaz rezultata

Pogosta vprašanja in odgovori

Preberi več

Iz česa je sestavljen nadev za lešnikovo potico?

Po navadi je lešnikova potica bolj opotičena (vsebuje več nadeva), saj lešniki ne vsebujejo toliko maščob kot denimo orehi. Nadev je sicer sestavljen iz lešnikov, sladke smetane, jajc, sladkorja, ruma in masla. Če želimo, da je nadev še bolj sočen, dodamo še več smetane ali masla. Po naših izkušnjah je dober okus, ki jo ima lešnikova potica, v veliki meri odvisen od kakovosti lešnikov, zato za izdelavo naših potic uporabljamo samo najkakovostnejše oreške.

Koliko lešnikov vsebuje ena lešnikova potica?

V en nadevan štrukelj gre približno 500 g svežih lešnikov. Uporabimo samo tiste, ki so lepo nabrekli in imajo izrazito svetlo rjavo sredico. V nasprotnem primeru lahko lešniki slabše kakovosti ustvarjajo neprijeten grenak priokus, ki hitro prevlada nad ostalimi okusi. Za še več arome v lešnikove nadeve dodajamo del popraženih oreškov. Nekateri proizvajalci pri nadevu goljufajo tako, da mu primešajo več smetane in ostalih, cenejših sestavin, kar vpliva na končni okus. Naši izdelki vsebujejo velik delež svežih lešnikov, kar ustvarja zares dober okus. Žlica medu je tista skrivna sestavina, ki dodaja piko na i celotni sladici.

Kakšen je postopek priprave potice?

Testo zamesimo v toplem prostoru, kar vpliva na kasnejše vzhajanje, klasično kvašeno testo je pripravljeno iz moke, sladkorja, kvasa, masla, jajc, soli, mlačne vode in mleka. Ko sestavine dobro vgnetemo (15 minut), je čas za vzhajanje. Testo za potico vzhaja 1 uro, in sicer v toplem prostoru in stran od oken. Medtem pripravimo lešnikov nadev iz domačih oreškov, testo razvaljamo in ga namažemo z nadevom. Ko celoten štrukelj prestavimo v pekač, ponovno pustimo, da potica 20 minut vzhaja. Preden lešnikovo potico postavimo v pečico, izdelek prebodemo in bogato premažemo z maslom in smetano.