Side Area Image

Na Kmetiji Košec smo leta 1983 z namenom pridelave lešnikov za slovensko podjetje Žito Gorenjka, travnik ob gozdu spremenili v nasad lesk. Danes pa se lahko pohvalimo s širokim krogom kupcev, ki cenijo kvaliteto slovenskih lešnikov.

Kontaktirajte nas

+386 (0)41 526 275
info@kmetijakosec.si

Lešnikovo olje

DomovLešnikovo olje

Lešnikovo olje je izrazito aromatično jedilno olje in vsebuje kar 80 % nenasičene oleinske kisline, izredno blagodejne in zdravilne spojine, ki preprečuje nastanek srčnih bolezni. Poleg tega lešnikovo olje uravnava presnovo in pomaga pri hujšanju. Sladokusci in gastronomski strokovnjaki to vrsto olja dodajajo slaščicam, kot sta sladoled in strnjenke, pa tudi ostalim jedem. Dobro se izkaže tudi kot alternativa maslu in pridaja globino jedi. Olje je odlično obstojno in vsebuje tudi nekatere zaščitne snovi, kot je tokoferol. Na ta način ne oksidirajo z zrakom, kar še dodatno podaljšuje življenjsko dobo. Uporabljate ga lahko tudi za nego kože in telesa, saj na povrhnjici ustvarja tanko zaščitno plast oz. zaščito pred izgubljanjem vode. Vsako jutro si lahko lešnikovo olje nanesite pod oči in pustite učinkovati nekaj minut. S kozmetičnim robčkom nato nežno odstranite odvečno maščobo in nadaljujte z dnevno rutino in nanosom ličil. Lešnikovo olje deluje protivnetno in preprečuje nastanek izpuščajev in ekcemov. Strokovnjaki priporočajo redno uživanje olja, vsaj trikrat na teden naj bi lešnikovo olje zaužili skupaj s kosmiči ali ostalimi jedmi. Vsako jutro vam priporočamo žličko zdravja, saj lešnikovo olje vsebuje tudi nujno potrebne minerale, kot so kalij, magnezij in kalcij.

Prikaz vseh 4 rezultatov

Pogosta vprašanja in odgovori

Preberi več

Katere učinkovine vsebuje lešnikovo olje?

Jedilno olje iz lešnikov vsebuje več kot 10 zdravilnih učinkovin, ki pomagajo pri presnovi, celjenju, vlaženju in obnavljanju poškodovanih celic. Vsebuje pomembne vitamine B, B1, B6, E, rudnine, kalij, kalcij, fosfor, železo, selen, stroncij, molibden. Glede na to, da ga sestavlja do 80 % maščobnih kislin, se pogosto uporablja tudi v kozmetični industriji. Selen je zlasti pomemben element pri izdelavi hormonov in DNK. Kalcij in kalij ščitita telo pred okužbami, predvsem kalij v celični prenovi vzdržuje elektrolitsko homeostazo, obe učinkovini pa sodelujeta pri celični signalizaciji. Vitamini B, B12 in B6 blagodejno učinkujejo na počutje, saj zmanjšuje znake utrujenosti.

Katere so glavne prednosti lešnikovega olja?

Lešnikovo olje je hitro vpojno in kože ne zamaši, ampak nežno ustvarja zaščitno povrhnjico, ki ščiti pred izgubljanjem vode. Poleg tega je ta vrsta olja uporabna na različnih področjih, v kulinariki se na primer uživa kot spremljava desertu, medtem ko ga izkušeni kuharski mojstri drzno dodajajo tudi ostalim jedem in kosilom. V lepotni industriji se uporablja kot dodatek kremam in losjonom, cenjen je tudi v alternativni medicini. Je izredno nežno, zato dobro zdravi manjše poškodbe kože in preprečuje nastanek lišajev. Mamice z njegovo pomočjo zdravijo ranice malčkov, ki nastanejo zaradi nošenja plenic.

Ali lahko olje iz lešnikov uporabljam tudi pri negi kože in las?

Seveda je, kot rečeno, olje iz lešnikov hitro vpojno in večnamensko. Nanašamo ga neposredno na kožo ali lasišče, dodajamo ga lahko tudi domačim maskam in ostalim lepotnim pripravkom. Zaradi višje cene ga se ga v lepotni industriji uporablja manj in se ga zamenjuje z mandljevim oljem. Na lase ga nanašamo neposredno in ob aplikaciji nekaj minut počakamo, da tekočina doseže notranje plasti lasu. Nato z veliko količino tople vode in nekaj kapljicami bazičnega šampona pripravek speremo in naravno posušimo na zraku ali s fenom. Ob nanosu na kožo je potrebno odvečno olje odstraniti s kozmetičnim robčkom ali vatirano blazinico.