Side Area Image

Na Kmetiji Košec smo leta 1983 z namenom pridelave lešnikov za slovensko podjetje Žito Gorenjka, travnik ob gozdu spremenili v nasad lesk. Danes pa se lahko pohvalimo s širokim krogom kupcev, ki cenijo kvaliteto slovenskih lešnikov.

Kontaktirajte nas

+386 (0)41 526 275
info@kmetijakosec.si

Blog

DomovSplošnoOdojek po slovensko s krompirjem in bučko

Odojek po slovensko s krompirjem in bučko

Odojek je prašičji mladič, ki ga je mama hranila le s svojim mlekom, zato je izjemno nežnega in rahlega okusa. Njegovo meso se v ustih kar topi, zaradi tega je precej iskana poslastica zlasti za praznovanja in posebne priložnosti. Pri nas se je ta jed razširila še v bivši Jugoslaviji, saj je na Balkanu jed iz mladega prašička cenjena in obvezno krasi vsako slavnostno mizo. Ponekod pa uporabijo tudi mladega kozlička ali jagenčka.

Kako lahko odojka pripravimo doma?

Po navadi mladega prašička pečejo celega, seveda očiščenega drobovine, koža pa se nareže z ostrim nožem, da maščoba pronica skozi meso in hrustljavo obarva kožo. Maščoba je zaslužna za posebno aromo in okus odojka. Pripravlja se na dva načina, kot roštilj na ognju ali v pečici. Cel prašiček tehta od 5 do 15 kg.

Največkrat se cel mladi prašiček peče nataknjen na kol tako, da se ga prebode od zadnjika do rilca. Nato se na tej palici vrti nekaj ur, na odprtem ognju se peče zelo počasi, med pečenjem pa ga včasih zalivamo tudi s pivom ali čim drugim, da je koža rjava in hrustljava. Priprava se po navadi začne že prejšnji dan z mariniranjem. Včasih pa ga spečejo kar takoj po zakolu.

Če se odojek pripravi že prejšnji dan, ne glede na to, ali imate celega ali narezanega, ga lahko natrete z mešanico soli, česna in malo popra.

Paziti pa morate, da boste meso s to mešanico natrli le za vzorec, ker lahko v nasprotnem primeru prekrijete originalen in nežen okus odojka.

Da bo odojek med pečenjem v pekaču še bolj slasten, ga lahko pred pečenjem okrasite z rožmarinom, glavico neolupljenega česna in pa čebulo.

Pripravite ga s krompirjem ter bučko v pečici

Dejansko odojka pri nas in tudi na Balkanu dostikrat pripravijo s krompirjem, ki ga narežejo na podolgovate kose in ga pečejo ob odojku. Predstavljamo vam recept, kako lahko sami doma spečete odojka za družino kar v pečici. Preden ga začnete peči, vzemite meso eno uro prej iz hladilnika, da se ogreje.

Potrebujete naslednje sestavine:

  • 800 g odojka
  • 400 g (najbolje mladega) krompirja
  • 1 zeleno bučko
  • 0,6 dl olja
  • 0,5 dl vroče vode
  • sol
  • glavico neolupljena česna
  • 1 majhno čebulo
  • 1 vejico rožmarina
  • folijo za peko

Priprava:

Najprej morate pečico ogreti na 150 stopinj Celzija. Medtem pa dajte meso v  pekač tako, da bo koža zgoraj. Poleg mesa položite bučko in vejico rožmarina, da bo meso črpalo iz njiju vodo in vonjave. Meso prelijete z vročim oljem, ki naj bo segreto toliko, da se iz njega kadi. Nato prelijte še z vročo vodo in odojek prekrijte s folijo za pečenje.

Odojek naj bo v pečici dve uri na 150 stopinj. Vmes po potrebi obrnite pekač in prelijte večkrat s tekočino iz pekača. Uporabite zajemalko. Med tem ko se meso peče, pripravite krompir. Če je mlad, ga lahko daste v pekač celega ali narezanega na podolgovate kose, če je gomolj večji. Ko se je meso peklo dve uri, dodajte krompir, ki ga lahko prej osolite, pazite le, da bo res suh, da ne bi voda preveč reagirala z vročo maščobo. Takrat začne vroča maščoba brizgati naokoli in vas lahko opeče. Nato položite pekač v pečico in pecite še eno uro. Vmes pa krompir lahko večkrat premešate.

Po eni uri odojek vzemite iz pečice in povišajte temperaturo na najvišjo možno, pri tem pa dodatno vklopite grelec na zgornjem delu pečice. Krompir prekrijte s folijo za peko, meso pa pustite odkrito. Položite pekač v pečico in pecite še 5 do 10 minut, pri tem pa pazite, da se koža ne zažge.

Ko je odojek pečen, ga je nujno pojesti še toplega. Postrežete ga lahko kar v pekaču, če je pekač lep, drugače boste morali postreči na ogretem krožniku, da se hrana ne shladi.