Side Area Image

Na Kmetiji Košec smo leta 1983 z namenom pridelave lešnikov za slovensko podjetje Žito Gorenjka, travnik ob gozdu spremenili v nasad lesk. Danes pa se lahko pohvalimo s širokim krogom kupcev, ki cenijo kvaliteto slovenskih lešnikov.

Kontaktirajte nas

+386 (0)41 526 275
info@kmetijakosec.si

Lešniki

DomovLešniki

Za ljubitelje zemeljskih okusov in trpke arome so lešniki pika na i vsake okusne sladice. Hrustljavi oreščki so dobro mazljivi in vsebujejo več vode kot na primer orehi, prav tako so lešniki bogat vir vitamina E in učinkovin, ki sestavljajo telesu nujno potreben B-kompleks. Sveži oreški so manj hrustljavi in težji, mlečna sredica nima tako izrazitega okusa, po sestavi pa spominjajo na svež kokosov oreh. Zaradi te lastnosti je bolje, da taki lešniki nekoliko dozorijo. Prav tako nekateri kupci raje kupujejo cele oreške, saj je njihova hramba obstojnejša. Vseeno takih plodov na enem mestu ne smemo pustiti predolgo, sploh, če je prostor vlažen. Tak plod namreč izgubi vodo in postane mehek. Če je na lupini vidna luknjica, to pomeni, da ga je napadel škodljivec, zato se tak primerek zavrže. Sveže lešnike, kot jih najdete v naši ponudbi, odlikuje popolna standardizacija: to pomeni, da vsak plod ročno izberemo in ocenimo, ali so izbrani lešniki primerni za prodajo, zato je kakovost konstantna in ne niha glede na letni čas ali letino. Lešniki so zelo obstojni in bodo na sobni temperaturi zdržali tudi do meseca dni. Priporočljivo je, da strte oreške zapremo v sterilno posodo in jo postavimo v hladilnik, po potrebi jih lahko tudi zamrznemo do enega leta.

Prikaz vseh 6 rezultatov

Strokovnjaki priporočajo, da oreške uživamo vsaj enkrat dnevno, saj pospešujejo presnovo, čistijo telo in ga oskrbijo s potrebno energijo, ki se počasi porablja. Zanimivo je, da je v zadnjem času vse bolj priljubljena tudi kava z okusom lešnika, saj se oba okusa odlično dopolnjujeta.

Preberi več

So navadni in praženi lešniki zdravi?

Zaradi visoke vsebnosti vitamina E in vlaknin so oreški odlična malica in vir antioksidantov. Predstavljajo hranljivo malico, zato jih lahko pred obrokom ponudimo svojim otrokom. V peki nadomeščajo moko in mast, saj so izredno mazljivi. S praženjem se sprošča tudi orehovo olje, zato je aroma še toliko izrazitejša. Redko se jih uživa popolnoma sveže, saj so taki lešniki preveč »mlečni«. Vegani, vegetarijanci in uživalci presne hrane, lešnike redno kombinirajo v svoje obroke, saj ne vsebujejo glutena. V mediteranski kuhinji praženi lešniki lepo zaokrožajo umami okus mesa in rib, prav tako se lepo podajo k mešanim solatam.

Zakaj je lešnike dobro uživati vsaj enkrat na dan?

Lešniki ugodno vplivajo na lase, kožo in krepijo delovanje mišic. Ker vsebujejo veliko magnezija, vplivajo tudi na razvoj celic in spodbujajo celično regeneracijo. Ne vsebujejo nasičenih maščob in s svojimi učinkovinami vplivajo tudi na raven holesterola (zvišujejo nizek krvni tlak in preprečujejo previsok krvni tlak). Glede na izsledke nekaterih raziskav naj bi lešniki zavirali razvoj raka, predvsem raka ledvic in črevesja.

Kako dolgo ostanejo lešniki sveži?

Svežina oreškov je odvisna od načina hrambe. Lešnike z lupino lahko na zraku hranimo do pol leta, če jih shranjujemo v hladilniku približno nekje do 4 mesece, v zmrzovalniku pa bodo zdržali do enega leta. Okus lešnikov se med procesom staranja spreminja ter postaja slajši, tudi barva sredice sčasoma postaja temnejša. Neuporabni primerki so izrazito grenkega okusa in imajo nagubano površino, ki je temne barve. Od vaše osebne preference je odvisno, kakšen okus oreškov vam je ljubši, za še več arome na vroči ponvi lešnike popecite. Praženi lešniki so primerni za sladice in ostale jedi.