Side Area Image

Na Kmetiji Košec smo leta 1983 z namenom pridelave lešnikov za slovensko podjetje Žito Gorenjka, travnik ob gozdu spremenili v nasad lesk. Danes pa se lahko pohvalimo s širokim krogom kupcev, ki cenijo kvaliteto slovenskih lešnikov.

Kontaktirajte nas

+386 (0)41 526 275
info@kmetijakosec.si

Olja

DomovOlja

Olja pridobivamo s hladnim in toplim stiskanjem oreščkov in semen. Uporabljajo se za najrazličnejše potrebe, kot je prehrana, kozmetika ali pa celo kot zaščita za lesene izdelke, kateri so v stiku s hrano. Pri nas boste našli širok spekter različnih olj, od bučnega, sončničnega do lešnikovega. Lešnikovo olje je stisnjeno iz naših domačih lešnikov. Ponujamo ga tako hladno stiskanega, kot tudi desertnega. Posebnost desertnega lešnikovega olja je, da je pridobljeno s stiskanjem praženih lešnikov, kar mu daje zlato rumeno barvo in aromo, ki se bo lepo podala h sladicam, solatam in drugim jedem. Hladno stiskano olje se uporablja v kozmetiki, ker je vir dobrih maščob, saj vsebuje 80% omega 9 ter 12% omega 3 in 6 maščobnih kislin.  Poleg tega skriva v sebi tudi vitamine in minerale, kot so B1, B6, E, fosfor, magnezij ter kalij. Njegov seznam uporabe je obširen in sega od kulinarike do kozmetike. Privoščimo si ga lahko kot preliv za solato, užijemo po žlički za boljšo prebavo ali pa si ga nanesemo na kožo in jo s tem navlažimo. Med olji izstopa namreč po svoji »suhosti« kar pomeni, da se  hitro vpija  in ne daje občutka mastne kože.

Ponujamo tudi sončnično ter bučno olje. Ti dve olji sicer nista pridelani na naši kmetiji, pač pa sta plod pridnosti okoliških kmetij. Bučno olje, kot slovenska posebnost je nepogrešljivo na solatah. Prav tako pa tudi sončnično. Ko boste prvič poizkusili domače sončnično olje boste presenečeni, kako dober okus in prijeten vonj ima. Škoda ga je uporabiti za cvrtje, lepo pa se bo podal kot dodatek h jedem.

Prikaz vseh 4 rezultatov