Obvezni piškotki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani, med katere spada tudi anonimno beleženje obiska - skladno s 157. členom ZEK-om1. Če se z njimi ne strinjate prosimo, da zapustite spletno stran.
4.00 €
Bučnice niso le slasten prigrizek, temveč njihovo redno uživanje prinaša tudi veliko hranljivih snovi, ki so potrebne našemu organizmu. Bučnice imajo visoko vsebnost beljakovin in nenasičenih maščobnih kislin. Poleg tega vsebujejo aminokislino trptofan, ki se v možganih pretvori v hranilo.
Med vsemi oljnimi rastlinami ima buča daleč največ cinka, magnezija in železa. Če dnevno pogrizete pol pesti golice, preskrbite za približno 28 % dnevnih potreb po železu, 52 % po manganu, 46 % po magneziju, 17 % po proteinih in 17 % po cinku. V semenih buče golice so tudi fitosteroli. To so spojine, ki so strukturno podobne holesterolu. Če jih med prehranjevanjem redno uporabljamo, zmanjšujejo raven holesterola, obenem izboljšujejo imunski sistem in preprečujejo pojav raka.